NATUUR

Top 10 grootste katten ter wereld

Siberische tijger

De grote kattensoorten zijn een van de meest toproofdieren in de wereld. Aanvankelijk vertegenwoordigde de term "grote kat" de vier grote wilde katten, namelijk tijgers, leeuwen, luipaarden en jaguars, die allemaal tot het geslacht Panthera behoren. Grote katten vertonen echter vergelijkbare structurele en gedragspatronen en kunnen ook verschillen in vorm, grootte en kleur. Hun geavanceerde roofzuchtige gedrag geeft hen de toppositie in het voedselweb in hun respectievelijke habitats en ecosystemen. Ook behoren grote katten tot de belangrijkste toeristische attracties in de landen waar ze voorkomen. Hier is de lijst met de 10 grootste katten ter wereld,

Grootste katten

1. Liger

Ligers zijn 's werelds grootste katten, met de gecombineerde kracht van een leeuw en de snelheid van een tijger. De lijger is een hybride nakomeling van een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger met een gemiddelde van 12 voet. Ook heeft de lijger ouders die tot hetzelfde geslacht behoren, maar tot de verschillende soorten. Ze houden echter van zwemmen, wat een kenmerk is van tijgers, en zijn zeer sociale dieren zoals leeuwen. Een van de beste landdierenlijgers worden doorgaans groter dan beide oudersoorten.

Tegenwoordig is de Liger genaamd Hercules de grootste kat ter wereld die in Miami woont en ongeveer 922 pond weegt. Over het uiterlijk gesproken, het heeft een zanderige, donkergele vacht met vage strepen en rozetten, maar de achterkant van de oren is bedekt met donkere vlekken en het onderste deel is wit gekleurd. Het gedrag en de morfologie lijken meer op een leeuw. Ondanks dat het enorm is, kan het extreem snel rennen en een snelheid van 50 mijl per uur bereiken.

Lees ookTop 10 bedreigde dieren ter wereld

Liger

2. Siberische tijger

De Siberische tijger is een van de grootste wilde katten ter wereld. In de volksmond bekend als de Amoer-tijger, wordt dit prachtige dier voornamelijk gevonden in het Sikhote-Alin-gebergte in Rusland. Tegenwoordig zijn er nog maar ongeveer 400 Siberiërs in de wereld. Ook zijn Siberische tijgers te vinden in dierentuinen, parken en beschermde gebieden over de hele wereld. De Siberische tijger heeft bijzonder smalle zwarte strepen op zijn sterke, majestueuze lichaam. Ze hebben korte benen die erg sterk en goed ontwikkeld zijn.

De Siberische tijgers kunnen worden onderscheiden van andere tijgers met behulp van gestreepte vacht. Net zoals mensen unieke vingerafdrukken hebben, hebben geen twee tijgers hetzelfde gestreepte patroon. De Siberische tijgers hebben blekere en minder stroken met manen. Vrouwelijke Siberische tijgers bevallen om de twee jaar; het kan echter elk moment van het jaar zijn. De soort wordt als bedreigd beschouwd volgens de Rode Lijst van de IUCN. De belangrijkste reden is het verlies van leefgebied, ontbossing en last but not least worden ze gestroopt en illegaal bejaagd voor hun pels en verschillende lichaamsdelen die worden gebruikt voor traditionele medicijnen.

Lees ook: Top 10 favoriete dieren van de wereld

Siberische tijger

3. Afrikaanse leeuw

De leeuw is het derde grootste kattenlid ter wereld. Leeuwen zijn over het algemeen roofzuchtige carnivoren die voornamelijk jagen op gnoes, zebra's, buffels, giraffen, herten, wilde zwijnen en gemsbokken. Het is echter interessant om te weten dat leeuwinnen binnen de troep verantwoordelijk zijn voor de jacht, terwijl de mannetjes hun territorium bewaken en hun prooi vangen. Meestal leeft de leeuw in graslanden en savannes, maar ze zijn totaal afwezig in dichte bossen. Bovendien staat het sinds 1996 als kwetsbaar op de rode lijst van de IUCN omdat de populatie van de leeuwen in het Afrikaanse verspreidingsgebied gestaag is afgenomen.

Een van de woeste dieren over de hele wereld leeft leeuw meestal in groepen van ongeveer 30 leeuwen. De trots bevat drie leeuwen met een tiental verwante vrouwtjes en hun jongen. De grootte van de trots wordt bepaald door de voedsel- en waterbeschikbaarheid in het gebied. De leden communiceerden met elkaar door te brullen en zowel de mannelijke als de vrouwelijke soorten hebben een zeer krachtig gebrul dat tot op 8 km afstand te horen is. Ook hebben zowel mannen als vrouwen verschillende rollen in het bos. Het mannetje bewaakte vroeger zijn territorium en zorgde voor de welpen, maar vrouwtjes zijn de belangrijkste jagers van de groep.

Afrikaanse leeuw

`4. Jaguar

Een van de grootste katten ter wereld, vooral te zien in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De soort wordt bedreigd door de illegale jacht op bont en ze doden meestal vee op de nabijgelegen boerderijen. Het kan tot 5-7 voet lang worden en weegt ongeveer 200-250 pond. Over het uiterlijk gesproken, ze hebben een bruine of oranje vacht bedekt met zwarte vlekken die in rozetten zijn gerangschikt, maar sommige jaguars zijn melanistisch, wat betekent dat ze volledig zwart zijn. Het wordt ook vermeld als een van de gevaarlijk Amazone-regenwoud dieren in de wereld.

De soort houdt ervan om 85 verschillende soorten te eten, waaronder kaaimannen, vissen, capibara's, tapirs en ga zo maar door. Jaguars zijn nachtdieren die graag solitair leven, dat wil zeggen op zichzelf. De enige natuurlijke vijanden van Jaguars zijn Anaconda, maar de ergste vijanden zijn mensen. Ze markeren hun territorium door een kras op de boom te markeren en kunnen heel gemakkelijk in bomen klimmen. De grootte van hun territorium hangt af van de beschikbaarheid van voedsel.

Jaguar

5. Poema

Cougar is een grote, krachtige, getaande kat met een lang, slank lichaam en een lange staart. Het is een bedreigde diersoort en de grootste van alle grote wilde landzoogdieren op het hele westelijk halfrond. Cougar behoort tot de onderfamilie Felinae en is een van de meest bekende Amerikaanse dieren in de wereld. Het is ook een hinderlaagroofdier waarvan wordt aangenomen dat het de grootste kat in Noord-Amerika is en de op één na zwaarste kat in de Nieuwe Wereld na de jaguar.

De soort wordt met verschillende namen genoemd, waaronder bergkat, bergleeuw, catamount of panter, poema die afhankelijk is van de regio en het Guinness Book of Records heeft met het hoogste aantal namen. Cougars hebben in totaal meer dan 40 namen. Hij eet graag herten, elanden, elanden en dikhoornschapen in het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied. De grootte van Cougars is het kleinst in de buurt van de evenaar en neemt geleidelijk toe naar de pool toe.

Poema

6. Luipaard

Luipaard is een van de vijf soorten die behoren tot het geslacht Panthera. Het luipaard komt veel voor in sub-Sahara Afrika en delen van Azië. Het wordt vermeld als de meest kwetsbare soort op de rode lijst van de IUCN in vergelijking met andere wilde katten. Het lijkt echter qua uiterlijk op de jaguar, maar heeft over het algemeen een kleinere, lichtere lichaamsbouw, zoals korte benen en een lang lichaam met een grote schedel. Bovendien wordt in sommige delen van de wereld illegaal op luipaarden gejaagd voor hun lichaamsdelen, die in de handel in wilde dieren worden gesmokkeld voor medicinale praktijken en decoratie.

Luipaard

7. Sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard is een grote kat die voornamelijk inheems is in de bergketens van Centraal- en Zuid-Azië. Het wordt ook vermeld als de kwetsbare op de rode lijst van de IUCN omdat de wereldbevolking van de sneeuwluipaard wordt geschat op minder dan 10,000. Bovendien worden sneeuwluipaarden gevonden op hoogten tussen 9,800 en 17,000 voet, variërend van Afghanistan tot Kazachstan en Rusland in het noorden tot India en China in het oosten.

Een van de stoerste dieren over de hele wereld zijn sneeuwluipaarden het meest actief tijdens zonsondergang en zonsopgang en houden ze ervan om af en toe wilde geiten en schapen te eten; ze eten ook hazen, knaagdieren en vogels. Men heeft gezien dat ze 30 tot 50 voet kunnen springen om zijn prooi te vangen. Over het uiterlijk gesproken, het heeft een zachte en dikke vacht die meestal geelachtig of grijs van kleur is en in rozetten rond de vlekken is gerangschikt. De exacte levensduur van sneeuwluipaard is onbekend; ze kunnen echter tot 21 jaar in gevangenschap overleven.

Snow Leopard

8. Cheetah

Cheetah is een grote kat die behoort tot de onderfamilie Felinae die voornamelijk op antilopen en gazellen jaagt. Cheetah komt veel voor in Zuid-, Noord- en Oost-Afrika. De soort is kwetsbaar volgens de IUCN Rode Lijst. Ook is het de snelste landdier in de wereld die wordt gekenmerkt door een slank lichaam, diepe borst, gevlekte vacht, kleine ronde kop, zwarte traanachtige strepen op het gezicht. Het is echter interessant om te weten dat cheeta's voornamelijk overdag actief zijn, met volwassen mannetjes die socialer zijn ondanks hun territorialiteit, terwijl vrouwtjes er de voorkeur aan geven om met hun kroost in leefgebieden te leven.

Zie ook: 10 interessante feiten over cheetah

Cheetah

9. Nevelpanter

De nevelpanter is een wilde kat die inheems is in en het meest voorkomt in de uitlopers van de Himalaya door het vasteland van Zuidoost-Azië naar China. Het staat als kwetsbaar op de rode lijst van de IUCN. Het nevelpanter is genoemd naar zijn kenmerkende 'wolken' op zijn vacht en heeft een uitzonderlijk lange staart om te balanceren, die zo lang kan zijn als het lichaam zelf. Ook staat het nevelpanter bekend om de langste hoektanden van alle levende katten. Bovendien is het het staatsdier van de Indiase deelstaat Meghalaya dat goed is aangepast aan het bosleven.

Gevlekt luipaard

10. Euraziatische Lynx

De Euraziatische lynx is een middelgrote wilde kat die inheems is in Siberië, Centraal-, Oost- en Zuid-Azië, Noord-, Midden- en Oost-Europa. Het wordt gekenmerkt door een kort lichaam, lange benen en grote voeten. Het is ook vermeld als de minste zorg op de rode lijst van de IUCN. Ook is de Euraziatische lynx een van de meest uitgebreide soorten van alle kattensoorten en ook het derde grootste roofdier in Europa na de bruine beer en de wolf.

Over het uiterlijk gesproken, het hele lichaam van de Euraziatische Lynx is bedekt met donkergekleurde stippen, maar de oren zijn bedekt met witte vlekken en aan het einde zie je zwarte plukjes. Omdat het geen snelle loper is, verschuilt het zich meestal achter hen en gebruikt het verrassingselement om zijn prooi op te sporen. Met behulp van scherpe klauwen kunnen ze heel gemakkelijk in de bomen klimmen en zelfs gebruiken als verdediging tegen de roofdieren.

Euraziatische Lynx

Dit zijn de grootste katten ter wereld. Plaats uw opmerkingen.

Aarde en wereld is een plek waar je verschillende bekende en onbekende feiten van onze planeet Aarde kunt vinden. De site is ook bedoeld om dingen te behandelen die verband houden met de wereld. De site is gewijd aan het verstrekken van feiten en informatie voor kennis- en amusementsdoeleinden.

Contact

Als u suggesties en vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via onderstaande gegevens. We zullen erg blij zijn om van u te horen.

duleweboffice [at] opptrends.com

Amazon-openbaarmaking

EarthNWorld.com neemt deel aan het Amazon Services LLC Associates-programma, een gelieerd advertentieprogramma dat is ontworpen om sites een manier te bieden om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar Amazon.com. Amazon, het Amazon-logo, AmazonSupply en het AmazonSupply-logo zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of zijn dochterondernemingen.

Copyright © 2023

Naar boven